Czy wiesz jakie masz pH? Czy wiesz dlaczego nie możesz schudnąć?

Czy wiesz jakie masz pH? Czy wiesz dlaczego nie możesz schudnąć?

Czy wiesz jakie masz pH? Czy wiesz dlaczego nie możesz schudnąć?

Podobnie jak temperatura naszego ciała ma wynosić 36,6, stopni Celsjusza, krew powinna mieć poziom pH 7,365- odczyn lekko zasadowy. Można też zmierzyć pH moczu ,śliny, lecz krew jest najważniejsza, jej odczyn musi pozostać ściśle określonym zakresie. Jednak różne okolice ciała mają różne wymagania pod względem pH. Na przykład krew i tkanki powinny być obojętne , ale dolna część brzucha lekko kwaśna, a mocz obojętny. Odczyn śliny stale się zmienia. Natomiast pH moczu może być najlepszym wskaźnikiem tego , co dzieje się w tkankach, który wiarygodnie wskazuje wewnętrzny stan organizmu.

Niebezpieczne dla organizmu zachwianie równowagi występuje przy pH mniejszym niż

6,8 i większym niż 7,8 . W skrajnych przypadkach białka ulegają denaturacji, przestają działać enzymy komórkowe, ustaje wymiana gazów oddechowych.

Zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej to kwasica i zasadowica. W obu przypadkach jest to stan zagrażający życiu, w którym dochodzi do zaburzeń odczynu pH krwi. Zasadniczy wpływ na zachowanie równowagi w naszym organizmie ma dieta, która w dzisiejszych czasach poprzez nasze złe nawyki żywieniowe zmierza ku zakwaszaniu organizmu.

Patrząc na dietę jaką stosuje społeczeństwo obecnie z całą pewnością można stwierdzić, że ich równowaga kwasowo-zasadowa została zachwiana i jesteśmy zakwaszeni. Chciałabym przybliżyć i uzmysłowić wielu osobom jakie spustoszenie i szkodę wyrządza nadmiar kwasów w naszym organizmie. Kwasy powodują starzenie się tkanek, zmarszczki, bóle i opuchnięcia, gdy organizm zatrzymuje wodę, aby je rozcieńczyć i zapobiec zniszczeniom. Komórki rakowe szybko rozwijają się w kwaśnym środowisku, podczas gdy zdrowe komórki giną. Jeżeli jesteś zakwaszony organizm wyraźnie to komunikuje. Jedną z pierwszych oznak są ciemne kręgi pod oczami. Bóle głowy, niestrawność, pryszcze i krosty, częste zaziębienia, zawroty głowy, nudności, mroczki przed oczami, gorycz lub kwas w ustach, obłożony język, uderzenia krwi do głowy, osłabienie fizyczne to tylko niektóre, najczęściej występujące objawy nadmiernej kwasowości. Przy zakwaszeniu organizm traci bardzo wiele energii, aby z trudem utrzymać prawidłowe pH krwi; ta energia mogłaby być użyta na przykład do likwidowania nadwagi.

UWAGA: Długotrwałe zakwaszenie sprzyja rozwojowi poważnych chorób takich jak: nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, osteoporoza, nowotwory, zmiany zwyrodnieniowe stawów, nadwaga, a także może być przyczyną wielu dolegliwości: ogólnego zmęczenia, braku koncentracji, zaburzeń snu, napięć nerwowych, depresji, częstych infekcji, zaparć, łamliwości paznokci i wypadania włosów.

Dr Robert Young naukowiec, .

naturopata, mikrobiolog, w ostatnich latach został uznany za jednego z najlepszych naukowców na świecie.

Jednym z jego odkryć jest twierdzenie, że istnieje tylko jedna choroba i jest to zakwaszenie krwi i tkanek spowodowanych przez sposób odżywiania i życia.Współczesne diety są obfite w cukier i białko zwierzęce, zwłaszcza mięso, ryby, jaja i produkty mleczne – powodują one nadmierne zakwaszenie krwi. To środowisko kwaśne stwarza warunki do życia mikroorganizmów takich jak wirusy, bakterie, grzyby i drożdże.

Być może jednym z najlepiej znanych odkryć Dr Younga jest teoria dotycząca nadwagi. Pokazał on, że otyłość jest w zasadzie problemem zakwaszenia organizmu. Co to oznacza? Ciało wytwarza komórki tłuszczowe, aby odciągnąć kwasy od najważniejszych organów, żeby te kwasy dosłownie nie zadławiły Twoich organów na śmierć. Dowodzi on, że tłuszcz ratuje Ci życie! Tłuszcz jest więc reakcją Twojego organizmu na alarmująco wysoki poziom kwasu.

Jakiej żywności unikać ?

Bardzo niewiele osób wie jakie ilości wielopostaciowych bakterii, drożdży i grzybów jest obecnych w czasie przechowywania i fermentacji żywności. Poniższa lista żywności pokazuje, jakie produkty żywnościowe, zakwaszają organizm, a które wpływają na organizm alkalizująco.

Jaką żywność należy jeść - wszystkie ciemnozielone jarzyny i żółte warzywa, rośliny okopowe, świeżo wyciskane soki warzywne, produkty o wysokiej zawartości chlorofilu takie jak migdały lub orzechy laskowe, które są bardziej zasadowe. Migdały są bogate w tlen zwłaszcza po nasączeniu ich wodą przez 12 godzin, dobre są również fasolka mung, koniczyna i rzodkiewka,  ziarno, orkisz, proso i gryka, zioła, przyprawy, wodorosty, cebula, czosnek. Z owoców m.in. awokado, cytryny, grejpfruty.Powyższe dane uzmysłowiają jakie rodzaju żywność mamy do dyspozycji. Dobór ich w każdej diecie indywidualnie powinien być inny. Balans kwasowo-zasadowy powinien być regulowany na bieżąco.

Wewnętrzna równowaga powinna polegać na diecie w 80% zasadowej i 20% kwasowej. Jest to stosunek 4:1. Jeśli jednak masz problemy chorobowe to dieta powinna być 100% zasadowa lub w stosunku 5:1.

Zakwaszenie wychodzi przez mocz. Zasadowość jest związana z wapniem, potasem i magnezem, jest kierowana z powrotem do krwi, aby zneutralizować kwas znajdujący się we krwi.

Ponieważ praktycznie wszystkie organizmy Polaków są silnie zakwaszone, im wyższa wartość pH, tym lepiej – zdrowiej dla nas.

Tak więc każdy kto dba o zdrowie powinien badać sobie pH papierkiem lakmusowym , ale jest problem z zakupem , dlatego tez osoby zainteresowane proszę o kontakt mam dostęp do badań (bezpłatnych ),które pokazują m.in.stan zakwaszenia naszego organizmu, BMI, wewnętrzny tłuszcz, całkowity tłuszcz itp.

Kto chce być zdrowy musi sam o to zadbać, nikt za nas tego nie zrobi , a najlepiej poprzez profilaktykę i odpowiednie odżywianie