Czym jest dieta?

Czym jest dieta?

Dieta to, wg encyklopedii powszechnej PWN, sposób żywienia się człowieka o ustalonym doborze pokarmów pod względem jakości, ilości i urozmaicenia, dostosowanym do potrzeb organizmu.

Dieta normalnego, zdrowego człowieka zapewnia właściwą ilość białka, węglowodanów z błonnikiem, tłuszczów, składników mineralnych i witamin, oraz dostarcza około 2500 do 3500 kilokalorii.

Diety lecznicze; wątrobowa, cukrzycowa, nerkowa, przeciwmiażdżycowa… uwzględniają uwarunkowania chorobowe w doborze produktów, a także sposobie ich przyrządzania.

Nauka obejmująca cała wiedzę na temat żywienia człowieka- dietetyka- to dziś obszerna nauka powiązana z fizjologią, higieną, biochemią, epidemiologią, patofizjologią, medycyną zapobiegawczą i kliniczną oraz technologią przyrządzania posiłków.

Żywienie człowieka jest podstawą higieny społecznej, zdrowia ludności i jej zdolności do pracy i w tym sensie jest ważne w polityce społecznej.

Nadmiar lub niedobór składników pokarmowych w żywieniu może być powodem wielu chorób cywilizacyjnych, co ma ogromne znaczenie dla kierunku rozwoju medycyny…

Ponadto dziś zajmowanie się dietą i zachowaniem dobrego zdrowia jest w dobrym stylu, bo modnie jest dobrze wyglądać, być szczupłym, mieć piękna skórę, włosy, paznokcie, dobrze i zdrowo gotować…, to warunkuje sukces i powodzenie. Trzeba to wykorzystać do propagowania zdrowego stylu życia i aktywności na co dzień jako przeciwwagę do uzależnienia od telewizji, komputera i wszelkiego tego rodzaju cudów techniki.