mascarpone / wanilia

mascarpone / wanilia

Mini serniczki waniliowe na zimno:

250g mascarpone

125g mleka 3,2%

125g śmietany 36%

100g żółtek

85g cukru pudru

15g skrobi kukurydzianej

7g żelatyny (namoczonej w 35g zimnej wody)

2 szt. Laski wanilii

Do rondelka wlewamy śmietanę oraz 70g mleka, wrzucamy

nasiona z wanilii wraz z skórą, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 15

minut.

W tym czasie do miski wsypujemy skrobie kukurydzianą i dolewamy 55g

mleka, mieszamy do uzyskania pasty.

W osobnej misce ucieramy żółtka z cukrem pudrem do białości,

następnie łączymy z pastą z skrobi kukurydzianej.

Zagotowujemy śmietanę z mlekiem ponownie i zalewamy masę z

żółtek na dwa razy  (przelewamy przez sito).

Zagotowujemy całość energicznie mieszając,ściągamy z ognia.

Dodajemy

namoczoną żelatynę i łączymy z lekko podgrzanym mascarpone.

Szprycujemy do

foremek.

Mrozimy.

Chrupiące spody:

100g ciemnej czekolady 70% Strong Callebaut ( zatemperowanej)

płatki Pailleté

Feuilletine (Callebaut)

Mieszamy czekoladę z płatkami, tak aby płatki były tylko trochę obtoczone w czekoladzie a nie nadmiarze.

Przekładamy na pergamin i cienko rozsmarowujemy.

Kiedy czekolada prawie już ściągnęła kroimy na prostokąty.

Odstawiamy na 20 minut aby całość skrystalizowała

(stwardniała).

Złożenie:

Oblewamy każdy serniczek żelem neutralnym z wanilią lub

zamszujemy masłem kakaowym wedle uznania.

Przekładamy na chrupiące spody.

Dekorujemy.

Gotowe:)